NHTV Academy for Leisure Archimedesstraat Breda

Cultural Venue Management

Posted on Posted in Creatieve Industrie, Persoonlijk

Een aantal weken geleden werd ik door een groepje studenten van de opleiding Vrijetijdsmanagement benaderd om hen te helpen bij een workshop over de specialisatie Cultural Venue Management. Hun docente, Juul Paalvast, had ze op mijn website gewezen. Afgelopen donderdag was ik te gast in hun ‘College Tour‘.

Zelf ben ik afgestudeerd als Vrijetijdsmanager. Tijdens het eerste jaar had ik al regelmatig gesprekken met Juul over het beginnen van een blog/website. Toen mijn website in augustus online kwam, heb ik contact opgenomen met Juul om mijn enthousiasme te delen.

Cultural Venue Management

Binnen de opleiding Vrijetijdsmanagement kies je in het tweede jaar voor een specialisatie, ook wel track genoemd. De opties verschillen inmiddels van toen ik deze keuze moest maken in mijn eerste jaar, maar de richting creatieve industrie bestaat gelukkig(!) nog steeds. De opleiding speelt in op huidige ontwikkelingen, waardoor de naam en inhoud sinds twee jaar zijn veranderd. De richting heet nu Cultural Venue Management in plaats van Management Creative Industries en dit sluit aan bij de aanpassingen wat betreft inhoud. Management Creative Industries was een brede verdieping, het ging over alles binnen de creatieve sector. Onder studenten, maar ook docenten was er op een gegeven moment te veel onduidelijkheid over waar het nu precies over ging. Naar aanleiding daarvan is de track onder de loep genomen en worden culturele locaties nu als uitgangspunt genomen.

Helaas heeft deze verandering met name het eerste jaar veel studenten afgeschrikt. Maar 8 studenten zijn vorig jaar begonnen met deze track. Afgelopen september waren dat er gelukkig meer en hebben 18 studenten gekozen voor Cultural Venue Management. Ter vergelijking, in mijn jaar – inmiddels vijf jaar geleden – waren we met ruim 30 studenten.

‘College Tour’

Alle eerstejaars studenten krijgen in groepjes een track toegewezen die ze in de vorm van een workshop moeten toelichten aan hun klasgenoten. Op die manier geven ze elkaar op een interactieve manier voorlichting. De groep die ik hielp, had gekozen voor een stukje ‘College Tour‘. Het principe van College Tour is dat een groep studenten vragen kan stellen aan een expert. Afgestudeerd binnen de richting Management Creative Industries was ik in deze setting de expert en werden de vragen aan mij gesteld. Van waarom ik ooit voor die richting gekozen heb en mijn visie op de sector tot hoe mijn werkweek er op dit moment uit ziet en waarom ik mijn website ben begonnen.

Het was interessant en leuk om op deze manier weer eens terug te komen op de NHTV. De studenten hebben een kijkje kunnen nemen in de praktijkervaring van een oud-studente en ik krijg er energie van om er over te vertellen en mensen te ontmoeten. Win-win!