Theaterfestival Boulevard

Denktanksessie provincie Noord-Brabant

Posted on Posted in Creatieve Industrie, Netwerken

De provincie Noord-Brabant organiseerde op 13 en 14 augustus – tijdens Theaterfestival Boulevard – twee openbare denktanksessies. Nieuwsgierig en geïnteresseerd was ik erbij op vrijdagmiddag in het Mariapaviljoen in Den Bosch.

De provincie vraagt publiek, makers en andere geïnteresseerden in gesprek te gaan met beleidsmakers. Enerzijds om te horen wat zij belangrijk en nodig vinden voor de Brabantse kunst- en cultuursector, anderzijds om een plek voor ontmoeting te creëren. Het opzoeken van de verbinding, daar word ik enthousiast van! Ik ben benieuwd wie er op af komen, zie het als een mogelijkheid om in gesprek te gaan over de Brabantse kunst- en cultuursector en kan een kijkje nemen in het voormalig sanatorium.

Oude bekenden

Bij binnenkomst zie ik Chris van Koppen, directeur van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, in gesprek met een paar mensen. Ik ken Chris nog van mijn tijd als stagiaire bij het bkkc en besluit me in het gesprek te mengen. Hij is in gesprek met Jet Duenk, beleidsmedewerker Cultuur bij de provincie Noord-Brabant, en de anderen zijn betrokken bij de culturele sector in Den Bosch. Er wordt onder andere gepraat over het wegvallen van MIK – een stichting die zich inzette op het gebied van kunsteducatie in verschillende dorpen in het midden van Brabant – en verschuivingen die daardoor plaatsvinden. Maar ook over het ‘Bossche’ feestje op Theaterfestival Boulevard en de belangrijke rol die het Fonds Podiumkunsten gaat spelen in de verdeling van de subsidie vanuit de provincie binnen die tak.

Eigenbelang

De provincie wil in gesprek, maar al gauw komt het bekende knelpunt naar voren. Mijn gesprekspartners willen graag laten horen waarom de provincie moet investeren in hun culturele instelling. De blik wordt te veel gericht op waar ze zelf mee bezig zijn en niet op het bredere, Brabantse belang. Wanneer het gesprek hier wel over gaat, krijgt het voor mij een interessante wending. Elke grote Brabantse stad heeft een eigen theater met vrijwel hetzelfde aanbod. Hetzelfde geldt voor poppodia. Moeten steden het gesprek met elkaar aangaan en een keuze maken wat betreft hun programmering? Een lastige. Als stedeling ben ik voor. Ik ben in no time bij het station en zo in Breda, Tilburg of Eindhoven. Maar kijkende naar mijn ouders, die in een klein dorp wonen, wordt het een ander verhaal. Zij zijn binnen een half uurtje in Eindhoven, maar of zij bereid zijn op en neer te rijden naar Breda voor een avondje uit?

Kortom, het is positief dat de provincie deze ontmoetingen organiseert en luistert naar de mensen die er in de toekomst mee te maken krijgen. Het kunst- en cultuurbeleid in Brabant blijft een onderwerp van gesprek.