Amateurkunst

MEST | Doe jij ook aan amateurkunst?

Posted on Posted in Creatieve Industrie, MEST

Daar ben ik weer! Het is even stil geweest op Miranda Onderzoekt door alle drukte rondom mijn nieuwe baan als bedrijfsleider bij Bagels & Beans. Maar ik wil het schrijven niet opgeven, dus er staat weer een nieuw artikel van mij online op Mestmag.nl. Dit keer over amateurkunst.

Iktoon

Aanleiding van het artikel is iktoon. Tot vorig jaar werd de amateurkunst jaarlijks in het zonnetje gezet tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK). Maar, de scheidslijn tussen professioneel en amateur in de kunst vervaagd en vanaf dit jaar is de week uitgebreid naar een maand (zaterdag 28 mei t/m donderdag 30 juni). Iktoon roept iedereen die in zijn of haar vrije tijd actief aan kunst doet op te tonen wat zij in huis hebben.

Door de komst van gebruiksvriendelijke platformen als YouTube, Flickr en Instagram kan iedereen tegenwoordig een bijdrage leveren aan de kunst- en kennisproductie. Niet zo gek dus dat de scheidslijn vervaagd en Nederland steeds meer amateurkunstenaars kent. Alleen in Brabant al zo’n 1,2 miljoen, dat is de helft van alle Brabanders! Door deze ontwikkeling heeft niet iedereen in de gaten dat hij of zij aan cultuurparticipatie doet. Stiekem beoefenen veel meer mensen kunst dan ze zelf denken.

Nieuwsgierig geworden naar het artikel en niet zo’n voor de hand liggende voorbeelden van amateurkunst? Lees mijn artikel op Mestmag.nl.