Zoet

Cinnamon roll met appel

Giant cinnamon roll

Het ziet er uit als een taart, maar de basis is toch echt brood. Deze moet je proberen, succes gegarandeerd!

Ingrediënten

Deeg:
* 45 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
* 1 ei
* 1 zakje instant gist (7 gram)
* 400 gram bloem
* 3 eetlepels kristalsuiker
* 1 theelepel zout
* 180 ml lauwwarm water

Vulling:
* 3 eetlepels zonnebloemolie
* 50 gram kristalsuiker + 1 eetlepel voor de appels
* 1 theelepel kaneel + 1 theelepel voor de appels
* 2 kleine Elstar appels

Glazuur:
* 50 gram naturel roomkaas
* 50 gram poedersuiker
* 1/2 eetlepel water

Bereiding

1. Doe de boter samen met het ei en de gist in een kom en klop dit goed door. Voeg de overige ingrediënten voor het brooddeeg toe en kneed het geheel met een deeghaak tot een soepel deeg.

2. Vorm een bal van het deeg, leg deze in een ingevette kom en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het brooddeeg één uur op kamertemperatuur rijzen.

3. Snijd na ongeveer 50 minuten de appels in schijfjes. Kook water en leg de schijfjes hierin, zodat deze zacht worden. Meng de appelschijfjes met de eetlepel kristalsuiker en de theelepel kaneel.

4. Kneed het deeg na een uur weer even door. Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dikte.

5. Smeer de bovenkant van de plak deeg in met zonnebloemolie en strooi de de suiker en het kaneel hier overheen. Snijd het deeg (eventueel met behulp van een pizzasnijder) in stroken van 1,5 cm dikte.

6. Leg de stroken kaneeldeeg op hun kant in een cirkel om elkaar heen in een ingevette, ronde bakvorm. Na iedere strook voeg je appelschijfjes toe, zodat deze tussen de stroken komen te liggen. Zorg ervoor dat je de deegstroken luchtig om elkaar heen drapeert.

7. Dek de bakvorm af met een theedoek en laat het brood nogmaals één uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm na 50 minuten de oven voor op 180°C.

8. Bak de cinnamon roll vervolgens in het midden van de oven 30 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood iets afkoelen op het aanrecht.

9. Maak ondertussen het roomkaasglazuur door alle ingrediënten op te kloppen tot een klonterig glazuur. Schenk het glazuur over de nog warme cinnamon roll en laat het opstijven.

10. Snijd een heerlijke punt uit de cinnamon roll en eet smakelijk. Je kunt de cinnamon roll ook afgedekt in de koelkast bewaren voor de volgende dag.

Bron recept: OhMyFoodness