Weekend, tijd over en geen idee wat je moet eten? Probeer eens een zelfgemaakte pizza!
Ingrediënten
2 pizza’s
Deeg
* 150 gram bloem
* 150 gram volkoren-/speltmeel
* 5 gram gist
* 6 gram zout
* 215 ml lauwwarm water
* Scheut olijfolie
Tomatensaus
* 2 tenen knoflook
* 1 kleine ui
* 1 theelepel oregano
* 1 theelepel tijm
* 400 ml gepelde tomaten (blik)
* 70 gram tomatenpuree (blik)
* 2 eetlepel olijfolie
Topping
* 300 gram spinazie
* 1 ui
* 1 bol mozzarella
* 2 eetlepels Italiaanse kruiden
* Optioneel: salami of rauwe ham
Bereiding
1. Begin met het bereiden van het deeg. Ideaal: keukenmachine met deeghaken! Meng de bloem, het meel, de gist en 115 ml water. Laat de mixer draaien op de laagste stand. Voeg als het deeg er wat droger uit komt te zien, de overige 100 ml water toe. Voeg ook het zout toe en een scheut olijfolie.
2. Mix het deeg minimaal 10 minuten. Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt, die los laat van de zijkanten. Het mag best nog een beetje plakkerig aanvoelen.
3. Vet een kom in, doe het deeg erin en laat het deeg ruim één uur (langer mag ook) onder een natte theedoek rijzen.
4. Terwijl het deeg ligt te rijzen, maak je de tomatensaus. Snijd de knoflook en de ui grof. Doe alle ingrediënten in een blender, breng op smaak met peper en zout en pureer alles goed door elkaar. Verhit olijfolie in een koekenpan en breng de saus aan de kook. Laat de tomatensaus vervolgens 15 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Laat de saus een beetje afkoelen, voordat je deze over het pizzadeeg verdeelt.
Als je deeg klaar is
5. Verwarm de oven voor op minimaal 230 graden. Heeft je oven een speciale stand om pizza te bakken, gebruik deze dan.
6. Uiteraard kun je de pizza beleggen met alles wat je lekker vindt, maar hier volgt onze favoriet. Verhit een beetje olie in een koekenpan en voeg vervolgens beetje bij beetje de spinazie toe, zodat deze het meeste vocht verliest. Breng op smaak met peper en zout. Doe de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken (belangrijk, anders wordt je pizzadeeg te nat en niet gaar).
7. Snijd de ui in dunne ringen en de mozzarella fijn. Optioneel: snijd de salami in dunne plakjes.
8. Pak het deeg erbij en verdeel in tweeën. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol een halve deegbol uit tot een mooie ronde bodem. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bodem erop. Besmeer de bodem met de tomatensaus. Vervolgens verdeel je 1 eetlepel Italiaanse kruiden over de tomatensaus. Verdeel de helft van de spinazie over de saus. Strooi de helft van de mozzarella over de spinazie. Optioneel: met vlees? Verdeel de salami of rauwe ham over de mozzarella.
9. Wij bakken altijd één pizza per keer. Bak de pizza 10 minuten in de oven. Rol ondertussen de andere deegbol uit. Zodra de eerste pizza uit de oven komt, leg je de tweede bodem op de bakplaat en beleg je deze met de overige ingrediënten. Bak ook deze 10 minuten in de oven.
Bron recept: Uit Pauline’s Keuken en Betty’s Kitchen