Meringue verpakt in een heerlijk krokant koekje. Proef en je wil niet anders meer.
Ingrediënten
25 koekjes
Koekdeeg
* 300 gram bloem
* 200 gram boter
* 160 gram witte basterdsuiker
* 1 eidooier
* 1/2 citroen
* 1/2 theelepel zout
* 1/2 theelepel baking soda
Meringue
* 2 eiwitten
* Snuf zout
* 70 gram fijne suiker
* 1 zakje vanillesuiker
Bereiding
1. Splits de eieren. Je hebt 1 eidooier nodig en 2 eiwitten. Zorg dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit, zodat je deze stijf op kunt kloppen.
2. Doe alle ingrediënten van het koekdeeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden, is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal één uur rusten in de koelkast.
3. Doe de eiwitten met het zout in een (vetvrije!) kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot het zakje vanillesuiker door de meringue.
4.Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
5. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog kort door. Verdeel het vervolgens in tweeën. Bebloem je werkblad en rol de helft van het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 25 centimeter. Smeer de helft van de meringue over het deeg en rol de plak daarna voorzichtig op. Let op: niet te hard drukken! Snijd met een scherp mes plakken van ongeveer 1 centimeter dik en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met de andere helft van het deeg en de meringue.
6. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Bron recept: Rutger Bakt