Diner

Pasta alla Norma – Ottolenghi

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma naar het recept van Ottolenghi uit zijn kookboek Simpel. Simpel en zo smaakvol!

Ingrediënten
4 personen

* 3 aubergines
* 6 eetlepels olijfolie
* 5 tenen knoflook
* 1/2 tl gedroogde chilipeper
* 2 blikken van 400 gram (roma)tomaten
* 5 takjes oregano
* 1 theelepel fijne kristalsuiker
* 300 gram pasta
* 45 gram rijpe pecorino romano
* 20 gram basilicumblad
* Peper & zout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

2. Schaaf van de aubergines van boven naar beneden om en om lange repen schil af, zodat ze gestreept zijn (dit gaat het gemakkelijkst met een kaasschaaf). Snijd de aubergines vervolgens in ronde plakken van 1 cm dik. Leg de plakken in een grote kom met 4 eetlepels olijfolie, 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng goed en verdeel de aubergines over de bakplaten.

3. Rooster de aubergine 35 minuten in de oven tot ze diep goudbruin zijn (keer halverwege om).

4. Snijd ondertussen de tenen knoflook in dunne plakjes. Giet vervolgens 2 eetlepels olie in een hapjespan en verwarm op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak al roerend één à twee minuten tot de knoflook goudbruin in. Voeg vervolgens de tomaten, oregano, suiker en zout toe en maal er wat peper overheen. Draai het vuur halfhoog tot laag en laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen.

5. Breng een pan water met zout aan de kook en kook de pasta beetgaar. Giet af en vang een deel van het kookwater op.

6. Verwijder de takjes oregano uit de saus. Snijd de grote plakken aubergine doormidden en roer de plakken door de saus.

7. Schep de pasta in de pan met de saus en meng goed. Schaaf twee derde van de pecorino door de saus en voeg de basilicum toe. Voeg als de saus te dik is nog wat kookwater toe.

8. Verdeel de pasta over diepe borden, bestrooi met de overgebleven pecorino en maak af met wat blaadjes basilicum.

Bron recept: Simpel – Ottolenghi