Diner

Pizza bianca

Pizza bianca

Een variatie op de homemade pizza met een witte saus! Lekker fris en niet te zwaar.

Ingrediënten
2 pizza’s

Deeg
* 150 gram bloem
* 150 gram volkoren-/speltmeel
* 5 gram gist
* 6 gram zout
* 215 ml lauwwarm water
* Scheut olijfolie

Groene pesto mascarpone
* 15 gram pijnboompitten
* 15 gram basilicum (blaadjes en zachte steeltjes)
* 20 gram Parmezaanse kaas
* 1 knoflookteen
* 3 eetlepels extra vergine olijfolie
* 4 eetlepels mascarpone

Topping
* 1 kleine rode ui
* 1 courgette
* 1 blik artisjokharten
* 150 gram buffelmozzarella
* Rucola

Bereiding
1. Begin met het bereiden van het deeg. Ideaal: keukenmachine met deeghaken! Meng de bloem, het meel, de gist en 115 ml water. Laat de mixer draaien op de laagste stand. Voeg als het deeg er wat droger uit komt te zien, de overige 100 ml water toe. Voeg ook het zout toe en een scheut olijfolie.

2. Mix het deeg minimaal 10 minuten. Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt, die los laat van de zijkanten. Het mag best nog een beetje plakkerig aanvoelen.

3. Vet een kom in, doe het deeg erin en laat het deeg ruim één uur (langer mag ook) onder een natte theedoek rijzen.

4. Terwijl het deeg ligt te rijzen, maak je de groene pesto. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Snijd de knoflook grof. Doe de pijnboompitten, basilicum, Parmezaan, knoflook en olijfolie in het bakje van de staafmixer, breng op smaak met peper en zout en pureer glad. Als de pesto te dik is, kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Meng de groene pesto met 4 eetlepels mascarpone.

Als je deeg klaar is

5. Verwarm de oven voor op minimaal 230 graden. Heeft je oven een speciale stand om pizza te bakken, gebruik deze dan.

6. Snijd de rode ui in dunne ringen en de courgette met een kaasschaaf in dunne linten. Laat de artisjokharten uitlekken en snijd deze in stukken. Snijd de mozzarella in dunne plakken.

7. Pak het deeg erbij en verdeel in tweeën. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol een halve deegbol uit tot een mooie ronde bodem. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bodem erop.

8. Besmeer de bodem met het pestomengsel. Verdeel de helft van de courgette over het pestomengsel en verdeel hier vervolgens de artisjok en de rode ui over. Breng de pizza op smaak met peper en zout.

9. Wij bakken altijd één pizza per keer. Bak de pizza 10 minuten in de oven. Rol ondertussen de andere deegbol uit. Zodra de eerste pizza uit de oven komt, leg je de tweede bodem op de bakplaat en beleg je deze met de overige ingrediënten. Bak ook deze 10 minuten in de oven.

10. Als de pizza uit de oven komt, maak je deze af met de buffelmozzarella en rucola.

Bron recept: Uit Pauline’s Keuken en Brenda Kookt