Bedwantsen: hoe onderscheid je ze van vlooien of teken?

Bedwantsen, vlooien en teken zijn geduchte plaagdieren die ongemak en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Leer hoe je ze uit elkaar kunt houden om ze effectiever te bestrijden. Bedwantsen, die in matrassen en linnengoed zitten, laten kleine, jeukende rode vlekken achter. Vlooien zijn kleiner, zitten soms verstopt in haar of veren en hun beten zitten vaak rond de taille, ellebogen of knieën. Teken daarentegen komen vaak buiten voor en zijn te herkennen aan hun grotere omvang en hun kenmerkende manier om zich aan de huid vast te hechten. Preventie en de diensten van een professionele verdelger zijn nog steeds de beste manieren om ze te bestrijden.

Herkennen van bedwantsen

Ongewenste en vaak ongrijpbare bedwantsen zijn kleine wezens die onze slaap in een nachtmerrie kunnen veranderen. Dit ongedierte is onvolgroeid, bruin van kleur en zo groot als een appelzaadje. Het leeft meestal in matrassen, beddengoed, meubels en scheuren in de muren. Hun beten, vaak in een rij of gegroepeerd, laten kleine, jeukende rode vlekken op de huid achter.

Hoe bedwantsen van vlooien te onderscheiden?

Hoewel het beide parasieten zijn die jeuk en ongemak veroorzaken, vertonen vlooien en bedwantsen opmerkelijke verschillen. Vlooien zijn veel kleiner, met een lengte tussen 1,5 en 3,3 mm, en hebben een afgeplat lichaam aan de zijkant, waardoor ze gemakkelijk in haren of veren kunnen bewegen. Ze zijn ook in staat grote afstanden te springen, in tegenstelling tot bedwantsen die niet kunnen springen of vliegen. Vlooienbeten worden vaak aangetroffen rond de taille, ellebogen of knieën.

Lees ook  Plan uw Allerheiligen: enkele ideeën voor uitstapjes

Teken: nog een bedreiging om te herkennen

Teken zijn bloedzuigende parasieten die ernstige ziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Ze zijn over het algemeen groter dan bedwantsen en vlooien, en hebben de bijzonderheid dat ze tijdens hun bloedmaaltijd aan de huid gehecht blijven. Ze worden vaker buiten aangetroffen, in bosrijke en grasrijke gebieden. Hun beet is over het algemeen pijnloos, en het is vaak de teek zelf, vastgehecht aan de huid, die het teken is van hun aanwezigheid.

Preventieve maatregelen en behandeling

Ongeacht het soort ongedierte, het ideaal is om altijd preventieve maatregelen te nemen om ze uit de buurt van uw huis en gezin te houden. Denk hierbij aan een goede huishoudelijke hygiëne, het vermijden van onbehandeld tweedehands meubilair en het regelmatig controleren op de aanwezigheid van dit ongedierte. Als u de aanwezigheid van deze ongewenste stoffen opmerkt, is het raadzaam contact op te nemen met een professionele verdelger om de effectieve eliminatie van deze parasieten te garanderen. Als u gestoken bent, raadpleeg dan een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om de juiste behandeling te krijgen en mogelijke complicaties te voorkomen.

Lees ook  Meest populaire cadeaus en originele ideeën om je liefde te uiten

 

Related post