Herkennen van bedwantsen
Ongewenste en vaak ongrijpbare bedwantsen zijn kleine wezens die onze slaap in een nachtmerrie kunnen veranderen. Dit ongedierte is onvolgroeid, bruin van kleur en zo groot als een appelzaadje. Het leeft meestal in matrassen, beddengoed, meubels en scheuren in de muren. Hun beten, vaak in een rij of gegroepeerd, laten kleine, jeukende rode vlekken op de huid achter.
View this post on Instagram
Hoe bedwantsen van vlooien te onderscheiden?
Hoewel het beide parasieten zijn die jeuk en ongemak veroorzaken, vertonen vlooien en bedwantsen opmerkelijke verschillen. Vlooien zijn veel kleiner, met een lengte tussen 1,5 en 3,3 mm, en hebben een afgeplat lichaam aan de zijkant, waardoor ze gemakkelijk in haren of veren kunnen bewegen. Ze zijn ook in staat grote afstanden te springen, in tegenstelling tot bedwantsen die niet kunnen springen of vliegen. Vlooienbeten worden vaak aangetroffen rond de taille, ellebogen of knieën.
Teken: nog een bedreiging om te herkennen
Teken zijn bloedzuigende parasieten die ernstige ziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Ze zijn over het algemeen groter dan bedwantsen en vlooien, en hebben de bijzonderheid dat ze tijdens hun bloedmaaltijd aan de huid gehecht blijven. Ze worden vaker buiten aangetroffen, in bosrijke en grasrijke gebieden. Hun beet is over het algemeen pijnloos, en het is vaak de teek zelf, vastgehecht aan de huid, die het teken is van hun aanwezigheid.
Preventieve maatregelen en behandeling
Ongeacht het soort ongedierte, het ideaal is om altijd preventieve maatregelen te nemen om ze uit de buurt van uw huis en gezin te houden. Denk hierbij aan een goede huishoudelijke hygiëne, het vermijden van onbehandeld tweedehands meubilair en het regelmatig controleren op de aanwezigheid van dit ongedierte. Als u de aanwezigheid van deze ongewenste stoffen opmerkt, is het raadzaam contact op te nemen met een professionele verdelger om de effectieve eliminatie van deze parasieten te garanderen. Als u gestoken bent, raadpleeg dan een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om de juiste behandeling te krijgen en mogelijke complicaties te voorkomen.