Hoe bereid je je planten voor op koude periodes?

Leer hoe je je planten kunt voorbereiden op de komst van het koudste weer: ontdek onze eenvoudige, effectieve tips om ze tegen de kou te beschermen en ervoor te zorgen dat ze prachtig bloeien.

Wanneer de temperatuur begint te dalen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw planten goed voorbereid zijn op de koude periodes.

Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige tips waarmee je je planten beter kunt voorbereiden op de winter. In dit artikel bekijken we enkele van deze tips om ervoor te zorgen dat je planten gezond zijn en klaar zijn voor de kou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johan Quinten (@fascinated_by_nature)

Identificeer planten die bestand zijn tegen koude winters

Planten die bestand zijn tegen koude winters zijn zeer talrijk en gevarieerd. Sommige zijn meer aangepast dan andere aan bepaalde klimatologische omstandigheden. Rozenstruiken zijn bijvoorbeeld een geweldige optie voor koudere klimaten. Ze kunnen temperaturen van 0°C overleven en zijn vaak krachtiger dan andere soorten. Hetzelfde geldt voor lavandin en rozemarijn , die zelfs in koelere streken overvloedige bloei en langdurig blad bieden. Andere planten, zoals edelweiss, gentiaan en vogelmuur , zijn ook populaire keuzes omdat ze extreem strenge winters kunnen verdragen. Wilde bloemen zoals viooltjes en boshyacinten gedijen ook in gebieden met strenge winters.

Lees ook  onze top 5 voor jou!

Bescherm planten die gevoelig zijn voor kou

Om koudegevoelige planten te beschermen is het belangrijk om rassen te kiezen die bestand zijn tegen koude winters. Ook is het mogelijk om bepaalde maatregelen te nemen om deze planten in de winter te beschermen. Het gebruik van afdekkingen en mulchs , evenals het water geven van de planten vóór de komst van de vorst, zijn effectieve manieren om hun overleving te garanderen. Afdekkingen zorgen ervoor dat de warmte zich rond de wortels kan concentreren, terwijl mulchen voorkomt dat de grond bevriest. Het is belangrijk om planten vóór de vorst water te geven om de wortels te hydrateren en ze een betere overlevingskans te geven.

Gebruik afdekkingen en mulches

Er zijn verschillende methoden om koudegevoelige planten te beschermen. Het gebruik van afdekkingen en mulchs kan zeer nuttig zijn. We kunnen :

  • Verpak planten met tuinhoezen.
  • Gebruik mulches van schors, hooi of houtsnippers.
  • Installeer een schuilplaats voor de planten.
Lees ook  Renovatie: hoe kun je die financieren?

Hoezen en mulches helpen de warmte binnen te houden en beschermen planten tegen vorst en wind. Ze moeten echter worden verwijderd als de temperatuur stijgt, om te voorkomen dat de planten te warm worden. Schuilplaatsen kunnen een goede bescherming bieden tegen vorst, maar vereisen wel extra aandacht.

Geef de planten water voordat de vorst aanbreekt

In de winter kan vorst sommige planten beschadigen of doden, dus neem maatregelen om ze te beschermen. Een van de beste strategieën is om de planten water te geven voordat de eerste nachtvorst aanbreekt. Dit helpt vorst te voorkomen en voorziet de plant van het vocht dat hij nodig heeft om de strenge winter te overleven. Het is belangrijk om voldoende water te geven om de grond vochtig te houden zonder deze te verdrinken. Eenmaal bewaterd, moet de grond worden bedekt met mulch , zoals dode bladeren of houtsnippers, om te voorkomen dat vocht verdampt. Bovendien is het belangrijk om het weer te controleren voordat u water geeft, omdat enige neerslag voldoende kan zijn om de planten te hydrateren. Aan de andere kant, als we een droge en koude periode verwachten die het voortbestaan van de planten in gevaar brengt, is het raadzaam om overvloedig water te geven. Ook is het mogelijk om planten te beschermen door ze bij invallende kou te omringen met een beschermhoes. Kortom, het is belangrijk om je planten van tevoren klaar te maken , zodat ze koude periodes kunnen overleven. De hierboven genoemde tips kunnen u helpen uw planten gezond te houden en ze de best mogelijke omgeving te bieden om de koudere maanden van het jaar succesvol door te komen.

Lees ook  Hoe kunt u de kracht van uw stofzuiger terugkrijgen?

Related post