Hoe maak ik een gratis zelfgemaakte vuurstarter?

Leer hoe je je eigen zelfgemaakte vuurstarter maakt van gratis, natuurlijke materialen! Ontdek onze tuintips en de eenvoudige stappen die je moet volgen om schoorsteenvuren of barbecues aan te steken.

Als je buiten een leuke tijd wilt hebben, is een vuurstarter vaak noodzakelijk. Maar waarom zou je geld uitgeven aan vuurstarters als je ze ook gratis zelf kunt maken? Vandaag delen we een aantal zelfgemaakte tips waarmee je je eigen vuurstarter kunt maken van materialen die je in huis vindt. Je zult zien dat het niet zo moeilijk is en heel leuk kan zijn!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by De Fikserij (@fikserij)

Wat is een aanmaakblokje?

Een aanmaakblokje is een praktisch, goedkoop voorwerp waarmee je snel en veilig een vuurtje kunt maken. Ze kunnen binnen en buiten worden gebruikt, in ovens, barbecues en zelfs open haarden, en zijn meestal gemaakt van brandbare materialen die gemakkelijk branden en een grote hoeveelheid warmte produceren om een vuur aan te wakkeren. Bovendien worden ze vaak gemaakt van recyclebare materialen, waardoor het een uitstekende keuze is voor milieubewuste mensen.

Welke materialen heb je nodig?

Om een aanmaakblokje te maken, heb je onbrandbare, hittebestendige materialen nodig. Je kunt metalen aanmaakblokjes, vuurvaste stenen of houtskool gebruiken. Het is belangrijk om stenen van goede kwaliteit te kiezen, zodat ze de warmte vasthouden en volledig opbranden, en grotere stenen zijn aan te raden om te voorkomen dat de vlammen zich verspreiden. Je hebt ook een metalen bak nodig om de as en eventueel achtergebleven hout in op te vangen, en een pollepel of schep om de as in het vuur te houden. Tot slot heb je brandstof nodig zoals hout, houtblokken of spaanders om het vuur aan te steken.

Lees ook  Hoe French Terry stof reinigen?

Hoe wordt het gemaakt?

Het maken van een aanmaakblokje is relatief eenvoudig, mits je de benodigde materialen en een paar gereedschappen hebt. Allereerst heb je een metalen blikje, een metalen stokje ter ondersteuning, aanstekervloeistof en een stuk katoen nodig om als brandstof te gebruiken. Vervolgens moet je gaten boren in het metalen blikje voor het stokje ter ondersteuning en het katoensnoer. Zet alles op zijn plaats en je hebt een vuurstarter die meerdere keren gebruikt kan worden. De volgende stappen zijn nodig om je aanmaakblokje te onderhouden en te gebruiken:

  • Controleer altijd of je aansteker schoon en droog is.
  • Controleer of het vuursteentje niet versleten is.
  • Gebruik alleen katoen als brandstof.
  • Draai het stokje niet te strak aan.

Hoe verzorg en gebruik ik een aanmaakblokje?

Het onderhouden van een aanmaakblokje is erg belangrijk, omdat het helpt om het in goede conditie te houden en zorgt voor optimale prestaties. De eerste stap is om het aanmaakblokje schoon te maken, door stof, puin en ander opgehoopt vuil te verwijderen. Als deze handeling voltooid is, moet het aanmaakblokje geolied worden om roestvorming te voorkomen. Dit moet regelmatig gebeuren. Je moet ook controleren of het mechanisme dat de vlam uitstraalt in goede staat is, en indien nodig versleten onderdelen vervangen. Zodra je aanmaakblokje klaar is voor gebruik, is het belangrijk om het met zorg te gebruiken. Controleer eerst of er genoeg brandstof is voor een stabiele, langdurige vlam en plaats de aanmaakblokjes vervolgens buiten op een geventileerde plek om brandgevaar te voorkomen. Zodra je een vlam hebt, houd je de aanmaakblokjes op hun plaats en wacht je tot de brandstof volledig is uitgebrand voordat je ze opbergt. Dankzij deze zelfgemaakte tips weet je nu hoe je een gratis zelfgemaakte aanmaakblokjes maakt. Je kunt afzien van conventionele aanmaakblokjes en je eigen aan maakblokjes maken van materialen die je in huis vindt, ze vervolgens gewoon bewaren en gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Je hebt de voldoening van een zelfgemaakte vuurstarter, zonder dat je er een cent voor hoeft uit te geven!

Lees ook  Hoe lampen en lampen schoonmaken?

Related post