Ontdek het recept voor heerlijke gratin dauphinois!

Makkelijk klaar te maken, dit troosteten wordt gemaakt van aardappelen, melk en geraspte kaas. Deze gratin is perfect voor een avond- of weekendmaaltijd en zal uw smaakpapillen verrassen. Ontdek hieronder het recept voor gratin dauphinois!

De ingrediënten voor 4 personen

– 800 g aardappelen
– 25cl van volle melk
– 25cl crème fraîche
– 2 knoflookteentjes
– 50 g boter
– Zout en peper

De voorbereidingsfasen

1. Verwarm de oven voor 200°C.
2. Schil, was en snijd de aardappelen in dunne plakjes.
3. Kook de aardappelschijfjes in een grote pan gedurende 10 minuten in gezouten water.
4. Giet de aardappelen af ​​en doe ze in een gratineerschaal.
5. Smelt de boter in een pan en voeg de geperste knoflook toe.
6. Giet de melk en crème fraîche, zout en peper erbij en meng alles tot het mengsel begint te koken.
7. Giet het mengsel voorzichtig over de aardappelschijfjes in de gratinschaal en Meng goed zodat alle aardappelen goed bedekt zijn met het mengsel van melk/room/boter/knoflook.
8. Zet de gratinschaal in de oven 35 minuten omgeving totdat het oppervlak goudbruin en knapperig is.

Lees ook  Zachte eiloze yoghurtcake om je smaakpapillen te laten smelten

De oorsprong van het recept voor gratin dauphinois

Gratin dauphinois is een recept emblematisch voor de Franse gastronomie. Het ontleent zijn naam aan de historische provincie Dauphiné, gelegen in de Franse Alpen. Het klassieke recept wordt gemaakt met aardappelen, melk, knoflook en geraspte kaas, allemaal gemengd om een ​​heerlijke smaak te verkrijgen romig mengsel.

Hoewel het recept al lang bekend is, werd het in 1939 door de beroemdheden gepopulariseerd Franse chef-kok Auguste Escoffier. Deze laatste voegde het toe aan zijn beroemde compilatie van culinaire kunsten, “The Culinary Guide”. Sindsdien is het door veel chef-koks overgenomen en uitgegroeid tot een waar culinair instituut.

De gegratineerde dauphinois is erg geliefd om zijn eenvoud en rijke, romige smaak. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij vlees en vis, maar wordt ook als hoofdgerecht gegeten. Het recept luidt zeer eenvoudig te bereiden en kan worden aangepast aan vele variaties, afhankelijk van de smaak van de gasten.

Related post