onze top 5 voor jou!

Als je een donker balkon of terras hebt, ben je niet veroordeeld om alleen maar te kunnen groeien planten die van de zon houdt.

Er zijn veel planten aromatische planten die heel goed in de schaduw groeien en heel gemakkelijk te onderhouden zijn.

In dit artikel delen wij met u tips cultiveren planten aromaten in de schaduw om van hun smaak te genieten in uw gerechten.

Wat is een aromatische plant?

A aromatische plant is een plant waarvan de bladeren, stengels en bloemen essentiële oliën bevatten die aangename geuren afgeven.

Ze worden vaak gebruikt vanwege hun intense en unieke smaak en geur, bij het koken, in de natuurgeneeskunde of gewoon als decoratief element in uw tuin.

Aromatische planten staan ​​ook bekend om hun gunstige effecten op uw gezondheid, omdat ze antiseptische, spijsverterings- en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Voordelen van het kweken van aromatische planten in de schaduw

Het kweken van aromatische planten in de schaduw kan zeer nuttig zijn. Sterker nog: de meeste aromatische planten staan ​​bekend om hun delicate geuren en smaken die het beste bewaard blijven in een schaduwrijke omgeving.

Lees ook  Ontdek hoe u kunt voorkomen dat de bladeren van uw plant vallen en hoe u deze weer tot leven kunt brengen?

Door deze te cultiveren dus soort in de schaduw is het mogelijk om hun oorspronkelijke smaak en geur te behouden. Bovendien is de planten die in de schaduw groeien, zijn doorgaans beter bestand tegen ziekten en plagen.

Ze hebben ook een betere droogtetolerantie en zijn minder gevoelig voor schade door UV-stralen.

Een andere reden waarom het nuttig kan zijn om kruiden in de schaduw te kweken, is dat het de productiekosten kan verlagen. In feite hebben schaduwrijke planten niet zoveel water en kunstmest nodig als planten die in de volle zon worden gekweekt.

Onze top 5 van de beste aromatische planten om in de schaduw te kweken

Aromatische planten zijn een uitstekend idee om uw tuin in de schaduw te verfraaien. Ze zijn heel gemakkelijk te onderhouden en zorgen voor een heerlijk aroma dat uw maaltijden verrijkt. Hier is onze top 5 beste aromatische planten in de schaduw groeien.

  • Dille
  • Peterselie
  • Munt
  • Tijm
  • Bieslook
Lees ook  Hoe verzorg en bescherm je planten in november?

Al deze aromatische kruiden kunnen in potten of direct in de grond worden gekweekt, maar zijn vooral geschikt voor schaduwrijke plekken. Ze zijn perfect om kleur en geur aan uw tuin toe te voegen. Ze zijn inderdaad zeer resistent en kunnen zelfs op donkere plaatsen groeien.

Tips voor het kweken van kruiden in de schaduw

Aromatische planten in de schaduw hebben specifiek onderhoud nodig, zodat ze goed kunnen groeien en hun beste fruit kunnen produceren. Allereerst moet de grond rijk zijn aan organische stof en licht zuur zijn, zodat de plant zich goed kan ontwikkelen.

Het is ook belangrijk om regelmatig en overvloedig water te geven, omdat aromatische planten in de schaduw veel vocht nodig hebben, maar niet teveel.

Daarnaast is het belangrijk om onkruid op te ruimen en uit de tuin te verwijderen om concurrentie tussen onkruid en aromatische planten te voorkomen. Eén keer per jaar moet de grond worden verrijkt met compost of kunstmest om planten te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Lees ook  Zo zorg je ervoor dat onkruid nooit meer teruggroeit!

Het is ook noodzakelijk om planten regelmatig te snoeien om hun groei en gezondheid te stimuleren.

U kunt uw tuin ook beschermen met reflecterende materialen zoals zeildoek, zonnepanelen of schaduwdoeken om de hoeveelheid zonlicht die uw planten bereikt te beperken.

Als u ten slotte merkt dat bepaalde planten niet in goede gezondheid verkeren of als u merkt dat ze besmet zijn met insecten, moet u gerichte biologische producten gebruiken om eventuele verspreiding te beperken.

Aromatische planten en schaduw zijn twee elementen die samen een associatie kunnen vormen succesvol. Door deze tips te volgen, kunt u dat doen cultiveren aromatische planten in de schaduw met succes. U kunt er dan van profiteren heerlijke kruiden en aroma’s in uw tuin!

Related post