revolutie in actieve ophangingsmodules in de automobielsector

Door de jaren heen blijft de auto-industrie zich ontwikkelen en nieuwe technologieën integreren om de prestaties, het comfort en de veiligheid van voertuigen te verbeteren. Onder deze technologische vooruitgang vinden we de module actieve vering een innovatief systeem dat zichzelf heeft gevestigd als maatstaf op het gebied van ophangingsbeheer voor high-end voertuigen en sportwagens.

Wat is een actieve ophangmodule?

De actieve ophangingsmodule is een elektronisch apparaat dat is aangesloten op het volledige veersysteem van het voertuig. Het belangrijkste doel is om het gedrag van de ophanging in realtime te beheren en te controleren, afhankelijk van de rij- en wegomstandigheden. Hierdoor kunnen de hoogte en flexibiliteit van de ophangingen worden aangepast, wat voor een betere stabiliteit zorgt. Als uw voertuig er niet mee is uitgerust, is het mogelijk om een ​​actieve ophangingsmodule te installeren.

De essentiële componenten van een actieve ophangmodule

Een actieve ophangingsmodule integreert verschillende belangrijke elementen die de goede werking ervan garanderen:

 • Sensoren : De sensoren kunnen verschillende informatie over de weg en de positie van het voertuig detecteren en analyseren, zoals snelheid, laterale acceleratie, remkrachten en lichaamslengte.
 • Een microprocessor : De microprocessor verwerkt de gegevens van de sensoren in realtime en past de ophanging daarop aan.
 • Aandrijvingen : De actuatoren zijn verantwoordelijk voor het wijzigen van de hoogte en flexibiliteit van de ophangingen, volgens de instructies ontvangen van de microprocessor.
Lees ook  Zo maak je een goede pastis klaar (het officiële recept)

De voordelen van een actieve ophangmodule

De adoptie van een actieve ophangingsmodule presenteert een aantal belangrijke voordelen voor de prestaties, het comfort en de veiligheid van het voertuig:

Verbeterde bediening

Door de hoogte en flexibiliteit van de ophangingen voortdurend aan te passen, zorgt de module voor een betere balans tussen comfort en rijgedrag. Op deze manier draagt ​​het systeem bij aan een betere grip van de banden op het wegdek en vermindert het de kans op onderstuur of overstuur, waardoor een betere voertuigstabiliteit in alle rijsituaties wordt gegarandeerd.

Verhoogd rijcomfort

Met een actieve ophangingsmodule worden schokken als gevolg van oneffenheden in de weg beter geabsorbeerd, waardoor de passagiers een hoger comfortniveau krijgen. Het helpt ook het stampeffect tijdens plotseling accelereren en remmen te voorkomen, wat een betere stoelondersteuning garandeert en daardoor vermoeidheid tijdens lange afstanden vermindert.

Verbeterde beveiliging

Door de voertuigstabiliteit te verbeteren en de carrosseriebewegingen te verminderen, helpt de actieve ophangingsmodule de veiligheidssystemen van het voertuig te versterken. Het maakt met name een betere verdeling van de remkrachten over alle wielen mogelijk, wat resulteert in een verkorting van de remwegen en dus een betere controle over het voertuig in geval van nood.

Lees ook  Waarom bijten vliegen? Wij vertellen je alles.

Compatibiliteit met andere elektronische systemen aan boord

De actieve ophangingsmodule kan ook worden gekoppeld aan andere boordelektronica, zoals deremhulp (ABS), waardoor een geïntegreerd en geoptimaliseerd beheer van het voertuiggedrag in alle rijsituaties mogelijk is.

Verschillende soorten actieve ophangmodules

Er zijn verschillende soorten actieve ophangingsmodules, aangepast aan de specifieke behoeften van elke voertuigcategorie:

 • Semi-actieve actieve ophangmodules : Deze systemen bieden een compromis tussen passieve vering en actieve vering door voornamelijk de flexibiliteit van de vering te regelen.
 • Elektromagnetische actieve ophangmodules : Deze apparaten maken gebruik van elektromagnetische actuatoren om de ophanghoogte en demping snel en nauwkeurig aan te passen. Ze kunnen worden geïnstalleerd op sport- of luxevoertuigen die zijn uitgerust met adaptieve ophanging.
 • Hydropneumatische actieve ophangingsmodules : Deze bijzonder complexe systemen zijn doorgaans gereserveerd voor voertuigen uit het hogere segment en combineren persluchtvering met een hydraulisch systeem om een ​​optimaal comfortniveau te bieden.
 • Lees ook  Waarom hebben we vaak koude handen?

  Enkele voorbeelden van voertuigen uitgerust met een actieve ophangingsmodule

  Veel autofabrikanten hebben de actieve ophangingsmodule overgenomen om hun high-end modellen uit te rusten, waaronder:

  • Audi – Met zijn Audi Drive Select-technologie, beschikbaar op bepaalde A1-, A3-, A4-, A6-, TT-, Q3- en Q5-modellen
  • BMW – Dankzij het Adaptive M Suspension-systeem, aangeboden op de 3-serie, 5-serie en X3-reeksen
  • Mercedes-Benz – Met zijn AIRMATIC-apparaat, geïntegreerd in de E-, S- en GLC-klassen
  • Rolls-Royce – In zijn Phantom en Ghost, profiterend van innovatieve hydropneumatische ophangingen

  Samenvattend is de actieve ophangingsmodule een sleuteltechnologie voor het verbeteren van het rijgedrag en het comfort van moderne voertuigen. Dankzij de vele voordelen, zoals een betere stabiliteit, automatische aanpassing aan de rijomstandigheden en compatibiliteit met andere elektronische systemen aan boord, stelt dit systeem autofabrikanten in staat auto’s aan te bieden die steeds veiliger en prettiger rijden.

  Related post