Tips voor het planten en kweken van selder in je tuin!

Als je van verse groenten houdt, kan het planten en kweken van je eigen selderij een geweldige manier zijn om ervoor te zorgen dat je bord gevuld is met verse, smakelijke producten. Selderij kweken in je tuin kan een leuke en interessante bezigheid zijn, en het is relatief eenvoudig om te planten en te onderhouden. In dit artikel geven we wat tips om je te helpen selderij in je tuin te planten en te kweken.

De grond en de plek voor selderij voorbereiden

Selderij is een vrij veeleisende plant, die rijke, goed gedraineerde grond nodig heeft. Bereid voor het planten de grond voor met een mengsel van aarde, compost en mest . Zodra de grond klaar is, kies je een zonnige plek voor je selderij en verspreid je een laag mest of kunstmest over de grond. Zorg er bij het planten voor dat de andere planten niet te dicht op elkaar staan, want het is belangrijk dat de selderij veel licht krijgt. Graaf vervolgens diepe gaten en vul ze met grondmengsel. Selderijplanten moeten minstens 25 cm uit elkaar staan.

Selderij zaaien en planten

Selderij heeft veel tijd nodig om te rijpen en heeft diepe, rijke grond nodig. Voor het zaaien moet je ongeveer 1 maand voor de laatste vorst van het jaar een bed voorbereiden. De zaden moeten op de juiste diepte en afstand van elkaar worden geplant. Je kunt ook selderij zaailingen kopen om te planten. De plantjes moeten op een diepte van ongeveer 15 cm worden geplant, wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn. Eenmaal geplant is het belangrijk om de grond vochtig te houden zodat de wortels goed kunnen wortelen en ontwikkelen. Je mulcht best rond de planten om de grond vochtig te houden en onkruid te voorkomen.

Lees ook  Kun jij in recordtijd de 5 verschillen tussen deze twee supermarktafbeeldingen ontdekken?

Om een overvloedige oogst te garanderen, is het ook belangrijk om de groei van selderij in de gaten te houden en goed te snoeien. Je moet de zijtakken van de planten elke 2-3 weken terugsnoeien om de centrale stengels aan te moedigen zich te ontwikkelen. Je moet selderij ook regelmatig water geven en bemesten met een stikstofhoudende meststof.

Selderij verzorgen voor een grote oogst

De verzorging van je selderij is cruciaal voor een goede oogst. De verzorging van selderij is niet ingewikkeld en bestaat voornamelijk uit regelmatig water geven , goed snoeien en wieden. Wanneer de wortels beginnen te groeien, moet je vaker water geven. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet drassig, want overtollig water kan wortelrot veroorzaken.

Lees ook  Hoe kun je goed decoreren als je ongeorganiseerd bent?

Zodra de scheuten goed gevestigd zijn, moeten ze gesnoeid worden om ze in vorm te houden. Voor het beste resultaat is het aan te raden om elke stengel zo te snoeien dat er ongeveer 2 of 3 bladeren boven de grond uitkomen. Je moet ook regelmatig onkruid wieden om onkruid te verwijderen dat het voedsel en water kan stelen dat de selderij nodig heeft.

  • Om je selderij goed te verzorgen en een overvloedige oogst te krijgen, moet je :
  • De grond regelmatig water geven om hem vochtig te houden;
  • De stengels snoeien om ze in vorm te houden;
  • Onkruid verwijderen.

Als je deze eenvoudige instructies volgt, kun je met succes selderij telen en genieten van een heerlijke oogst!

Selderij beschermen tegen ziekten en plagen

Plagen en ziekten kunnen de gezondheid van je selderij in gevaar brengen en de oogst verminderen. Daarom moet je preventieve maatregelen nemen om je gewas te beschermen. Witte maden, trips en naaktslakken behoren tot de meest voorkomende plagen van selderij. Om ze te bestrijden kun je de juiste bestrijdingsmiddelen gebruiken of de grond bedekken met organisch materiaal. Daarnaast kun je fysieke barrières rond de tuin plaatsen om te voorkomen dat ongedierte toegang krijgt tot de planten . Je kunt ook feromoonvallen gebruiken om vlinders en motten te vangen, die ook veelvoorkomende plagen zijn. Grijsrot is de belangrijkste ziekte van selderij. Om te voorkomen dat het zich verspreidt, kun je een geschikt schimmelwerend middel op je planten aanbrengen . Daarnaast moet je alle beschadigde bladeren en planten die ziek zijn verwijderen om een goede oogst te garanderen.

Lees ook  Verhoog uw IQ door de 3-cijferige code in minder dan 25 seconden te vinden!

Conclusie

Het planten en kweken van selder lijkt misschien een uitdaging, maar als je de tips in dit artikel opvolgt, ben je al een heel eind op weg naar lekkere, gezonde groenten voor je gezin. Het is belangrijk om je selderijplanten te voorzien van rijke, goed gedraineerde grond, regelmatig water te geven en te beschermen tegen ongedierte. Met een beetje geduld en toewijding zul je al snel zien dat je tuin overvloedig selderij produceert om van te genieten!

Related post