Waarom blijft een liedje in ons hoofd hangen?

Aangenaam of onplezierig, de psychologie legt het heel goed uit en noemt het een oorworm of oorworm. Ontdek hier de redenen die deze melodieuze aandrang kunnen rechtvaardigen.

Een structureel hersenprobleem

Het moet worden toegegeven, de oorworm is een buitengewoon fenomeen. Ondanks de talrijke onderzoeken en experimenten die ermee zijn uitgevoerd, blijft het degenen die het ervaren verbazen. Niet iedereen is echter even gevoelig voor dit muzikale fenomeen, waar vaak invloed van uitgaat hersentraining van elk individu en vooral door de dikte van de cortex.

Sterker nog, hoe groter de cortex, hoe minder vatbaar het individu zal zijn voor Earworm. Niet iedereen reageert hetzelfde op oorwormen. Terwijl sommigen het als leuk ervaren, raken anderen geïrriteerd door de onophoudelijke herhaling van het liedje.

Lees ook  Waarom bijten vliegen? Wij vertellen je alles.

Het is verre van louter een kwestie van hersentraining, Oorworm is ook een kwestie van structuur. Volgens psychologische onderzoekers is de oorworm inderdaad een fenomeen dat hersenverbindingen activeert. Deze hebben zowel betrekking op perceptie, rellen, herinnering als op onmiddellijke gedachten.

Uiteraard pikken we de woorden van een liedje sneller op als we er keer op keer naar luisteren, het herhalen of als we naar dezelfde muziek luisteren. Dit zijn omstandigheden die de wakkere hersenen.

Diepe zorgen en onvrijwillige memorisatie

De spanning is ook een factor die ervoor zorgt dat de hersenen op een bepaalde manier reageren. Voor sommige mensen stuurt stress een boodschap naar de hersenen, die de persoon op zijn beurt eraan herinnert songs. Dit is bedoeld om zijn stresstoestand te verlichten. Het is een reflexoplossing om aan slechte gevoelens te ontsnappen.

Lees ook  Weet jij waarom het getal 7 belangrijk is?

Heb je je ooit gevangen gevoeld door dat liedje dat maar in je hoofd blijft spelen?
Het lied houdt voortdurend zijn gedachten bezig stressvolle situaties : Huwelijken, echtscheidingen, enz. De voortgang van muziek in de hersenen is dan oncontroleerbaar, of op zijn minst onvrijwillig. Het wordt dus onvrijwillige herinnering genoemd. Muziek kan op verschillende manieren worden geproduceerd, wat wij a noemen stimulus multisensorieel. Het is dus vaak op een intieme en emotionele manier gecomponeerd, en je moet weten dat wanneer iets ons diep raakt, het gemakkelijker is om het te onthouden.

Een liedje in je hoofd hebben is een onvermijdelijke gebeurtenis voor iemand die de hele tijd naar dezelfde muziek luistert. Het menselijk brein is, samen met specifieke factoren zoals stress, verantwoordelijk voor dit fenomeen dat bekend staat als ‘oorwormen’.

Related post