Waarom een kas in de tuin bouwen?

Leer hoe je kunt profiteren van de voordelen van een ondergrondse kas om je tuin het hele jaar door te laten groeien! Praktisch advies over hoe je een ondergrondse kas bouwt en onderhoudt, en hoe je het meeste uit een beschermde kweekruimte haalt.

Een ingegraven kas is een uitstekende optie voor tuinliefhebbers die het hele jaar door hun planten willen kweken. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van een conventionele kas en is gemakkelijker te bouwen. In dit artikel leggen we de voordelen van een ingegraven kas in detail uit en geven we je een aantal tips over hoe jeer het meeste uit kunt halen.

De voordelen van een ingegraven kas

Ingrondse kassen bieden veel voordelen en zijn een effectieve methode om het hele jaar door planten te kweken. Ze stellen kwekers in staat om de temperatuur en luchtvochtigheid binnen te regelen, wat ideaal is voor gevoelige soorten die buiten moeilijker te kweken zijn. Ze zijn ook erg praktisch voor het opslaan van landbouwproducten, omdat ze gebouwd kunnen worden om stabiele en gelijkmatige temperaturen te handhaven. Daarnaast biedt een ondergrondse kas bescherming tegen de elementen zoals wind en regen, wat erg handig is in koudere klimaten waar planten aangetast kunnen worden door vorst en intense kou. Een ondergrondse kas biedt ook een betere controle over het natuurlijke licht, waardoor planten optimaal kunnen groeien.

Lees ook  Hoe gebruik je aluminiumfolie om te voorkomen dat katten aan je meubels krabben?

Hoe bouw je een ingegraven kas?

Het bouwen van een ingegraven kas vereist zorgvuldige voorbereiding en planning. De eerste stap is het vinden van een geschikte locatie, door een plek te kiezen die beschut is tegen de wind en vruchtbare grond heeft. Het is belangrijk om een vlakke, stabiele ondergrond te hebben om de kas op te bouwen, en het moet diep genoeg zijn om stabielere temperaturen binnen te garanderen. Zodra de locatie is gekozen, graaf je een gat van 10 cm diep en volg je de instructies van de fabrikant voor het monteren van de verschillende onderdelen van de kas. Materialen zoals hout of aluminium worden meestal gebruikt om de hoofdstructuur te bouwen. Tot slot kan er een laag aarde over het dak worden verspreid om extra bescherming tegen de elementen te bieden.

Welke planten kunnen worden gekweekt in een ondergrondse kas?

Een ondergrondse kas is een systeem voor het kweken van planten. Het is zeer effectief in het handhaven van een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid, wat betekent dat sommige planten die het buiten niet zouden overleven toch met succes gekweekt kunnen worden. De meest voorkomende planten die in een ondergrondse kas worden gekweekt zijn :

  • Groenten
  • Bloemen
  • Kruiden
  • fruit
Lees ook  Hoe kan ik vieze handdoekgeurtjes vermijden?

Meer exotische soorten zoals fruitbomen en tropische planten kunnen ook worden gekweekt, omdat de ingegraven kas optimale groeiomstandigheden biedt en planten zich snel kunnen ontwikkelen en een overvloedige oogst kunnen produceren.

Hoe onderhoud je een ingegraven kas?

Het onderhoud van een ingegraven kas bestaat voornamelijk uit het in de gaten houden van de watertoevoer en het reguleren van de temperatuur. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Dit kan worden gedaan door een automatisch bewateringssysteem te installeren dat kan worden geprogrammeerd om de juiste hoeveelheid vloeistof aan de plantenwortels te geven. Ondergrondse kassen zijn ook gevoelig voor temperatuurschommelingen en moeten dienovereenkomstig worden geventileerd of geïsoleerd. Goede ventilatie kan helpen om een stabiele temperatuur te behouden voor de planten die erin groeien, maar voor ondergrondse kassen in warmere klimaten is het aan te raden om ze te isoleren om de planten te beschermen tegen grote temperatuurschommelingen. Veel eigenaren kiezen voor isolerende muren en lagen mulch rond de constructie om de binnentemperatuur te helpen handhaven. Voor mensen in koudere klimaten is isolatie zelfs nog belangrijker omdat het planten kan beschermen tegen vorst en wortelschade kan voorkomen. Regelmatig onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat je planten optimaal groeien en goed presteren . De vochtigheids- en temperatuurniveaus moeten regelmatig worden gecontroleerd, bodemtests moeten worden uitgevoerd en de algemene conditie van de planten moet zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Zorg er ook voor dat je de grond vrij houdt van rommel en verwijder regelmatig onkruid dat de ontwikkeling van de gewassen kan belemmeren. Over het algemeen zijn de voordelen van een ingegraven kas talrijk. Ze omvatten toegang tot natuurlijk licht, een warmere temperatuur en bescherming tegen de elementen. Bovendien neemt een ingegraven kas weinig ruimte in beslag en is het een goede keuze voor kleine tuinen. Een ingegraven kas is een goede manier om een optimale omgeving te creëren voor het veilig kweken van planten, ongeacht het seizoen.

Lees ook  Ontdek ons advies en de geschikte struiken om een mooie en nuttige landelijke haag te creëren

Related post