Waarom hebben we vaak koude handen?

Vingers worden wit of blauw. Er kunnen ook andere symptomen optreden, zoals pijnEn doof gevoelof sommige tintelingen. Zweren of blaren en verharding van de huid kunnen ook gepaard gaan met deze afkoeling van de ledematen. Meestal zijn het de handen die getroffen zijn, maar dit fenomeen kan ook alle ledematen treffeninclusief tenen, neuzen en tepels.

Microcirculatiestoornissen

De westerse geneeskunde verklaart dit fenomeen door stoornissen in de microcirculatie. Bloed circuleert niet door arteriolen, venulen en bloedvaten zeer dun op de handen en ledematen in het algemeen. Het fenomeen vasoconstrictie verhindert dat bloed circuleert. Dit fenomeen is een reactie van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen de kou. Om de temperatuurdaling op te vangen, beschermt het lichaam eerst de vitale organen, bijvoorbeeld het hart. Wanneer de bloedvaten in de ledematen samentrekken, wordt de bloedstroom naar vitale organen geleid om ze warm te houden. En wanneer het bloed niet langer in de handen circuleert, worden ze wit en koel.

Lees ook  Zo maak je een goede pastis klaar (het officiële recept)

RAYNAUD-syndroom

Als de hoofdoorzaak een stoornis in de microcirculatie is, kunnen andere factoren tot dit fenomeen leiden. Wanneer de symptomen aanhouden, met kleurveranderingen, kan dit worden veroorzaakt door zenuwbeschadiging of weefselschade. In dit geval is het raadzaam om een ​​zorgverlener te raadplegen die een nauwkeurige diagnose zal stellen voordat met de behandeling wordt begonnen.

Deze circulatiestoornis in de ledematen kan te wijten zijn aan: De ziekte van Raynaudeen vaataandoening zonder specifieke oorzaak, of de RAYNAUD-syndroom. De oorzaak kan echter dieper liggen, zoals een auto-immuunpathologie, een slagaderziekte of een systemische aandoening.

Stress en vasoconstrictie

Maar het is niet alleen de kou die kan veroorzaken vasoconstrictie om de bloedstroom naar de ledematen te beperken. De spanning is een fenomeen dat kan leiden tot een verminderde bloedcirculatie. In het geval van spanninghet hart zal sneller werken, het ritme neemt toe in het ritme, deze verandering in de hartslag vereist meer bloed om het terug naar het centrum te brengen, de ledematen zullen worden verwaarloosd, vandaar het gevoel van koude en het wit worden van de handen en/of voeten.

Related post