Waarom zijn flamingo’s roze?

Gemakkelijk te onderscheiden door de kleur van hun verenkleed, dit is een bijzondere vogelsoort waarvan de vorm en het uiterlijk verschillende redenen hebben. Hier wordt hieronder uiteengezet redenen waarom flamingo’s roze zijn.

Klimaat en hun groei

De meeste flamingo’s leven in vochtige gebieden. Dit klimaat heeft een aanzienlijke impact op het uiterlijk van hun veren. Bovendien zijn hun veren bij de geboorte witachtig of grijsachtig van kleur, ze worden roze als ze volwassen zijn. De groeifactor is ook de basis voor de transformatie van de kleur van hun verenkleed.

Het dieet achter de kleur van flamingo’s

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift planeteanimal zijn flamingoveren roze omdat ze voeden zich meestal met kleine schaaldieren die voorkomen in kwelders. Dit is Artemia salina.

Lees ook  Waarom eet mijn hond mijn spullen?

Zoute artemiaFotocredit: © canva

Om dit schaaldier te vinden, Flamingo’s gebruiken hun kop en poten om de zandbodem in beweging te brengen en hun voedsel te vangen. Ze gebruiken deze techniek ook om organisch materiaal rechtstreeks in hun snavels te voeren. Door water te filteren voeden flamingo’s zich ook met kleine waterorganismen zoals insecten, wormen, weekdieren, protozoa en algen.

De ophoping van pigment aan de basis van de verenkleedkleur

Over het algemeen komt de veerkleur van vogels voort uit de ophoping van pigmenten in de integumentaire structuren, dat wil zeggen in de huid en de veren.

Vogels produceren echter niet alle pigmenten of kleuren die nodig zijn voor hun verenkleed, vandaar de tussenkomst van hun dieet.

Dankzij dit dieet slagen ze erin om melanine binnen te krijgen om andere kleuren te creëren, zoals zwart, bruin, geel, oranje, rood of groen. Anderszins, genetica en hormonale invloed vormen ook de basis van de kleur van flamingoveren. In feite zijn het de veren gekleurd door keratineeen eiwit dat wordt geproduceerd en georganiseerd door epidermale cellen die bestaan ​​voordat de veer door een follikel in de huid begint te verschijnen.

Lees ook  Waarom hebben we vaak koude handen?

Related post