Wat is groenbemesting en hoe gebruik je het in de tuin?

Cultiveer jouw tuin is een zeer dankbare activiteit. Er zijn talloze mogelijkheden voor plezier en leren.

Het gebruik van groenbemesters is één van de belangrijkste technieken voor het verkrijgen van een mooie, rijke en gezonde tuin.

In dit artikel leggen wij u het nut van groenbemesters uit en de tips waar je op kunt solliciteren je tuin om er het maximale uit te halen.

Wat is groenbemesting?

Groenbemesters zijn een natuurlijke methode om de bodem te bemesten en langdurig vruchtbaar te houden. Het is een mengsel van planten, bodembedekkers genoemd, die worden gekweekt met als doel de grond te voeden en niet de gewassen die daar groeien.

Deze planten zijn meestal peulvruchten of grassoorten die in de bodem groeien, zoals alfalfa of klavers, die voedingsstoffen in hun bladeren en wortels verzamelen en deze teruggeven aan de grond wanneer ze worden gemaaid of begraven. De praktijk van groenbemesters is zeer wijdverbreid in tuinen en moestuinenomdat het veel voordelen biedt.

Waarom groenbemesters gebruiken?

Het gebruik van een groene mest is een zeer wijdverbreide en effectieve techniek om de bodemkwaliteit te verbeteren. Dit is een natuurlijke en goedkope manier om te voorzien voedingsstoffenvitaminen en mineralen aan uw bodem, die essentieel zijn voor de plantengroei.

Lees ook  Hoe verwarm je je huis op een milieuvriendelijke manier?

Groenbemesters kunnen ook helpen onkruid onder controle houden, erosie verminderen en bodemdrainage verbeteren. Door het land met planten te bedekken, bescherm je het land bovendien tegen wind en zon, wat helpt de vochtigheid vast te houden. Het resultaat is een bodem die rijker is aan organisch materiaal en beter bemest is.

Bij de keuze van uw groenbemesters is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van uw tuin. Bepaalde groenbemesters zijn inderdaad beter aangepast aan bepaalde klimatologische omstandigheden dan andere.

Als u bijvoorbeeld een droge en warme tuin heeft, kunt u het beste groenbemesters gebruiken die bestand zijn tegen hoge temperaturen en droogte. Als u een vochtige en koele tuin heeft, kunt u ook het beste groenbemesters gebruiken die bestand zijn tegen lage temperaturen en vochtigheid.

Wat zijn de soorten groenbemesters?

Het bestaat verschillende soorten groenbemesters, elk met specifieke kenmerken. Groenbemesters worden geclassificeerd op basis van hun nut en de samenstelling van hun voedingsstoffen. De belangrijkste soorten zijn:

  • peulvruchten, die de bodem aanvullen met stikstof en bijdragen aan de textuur ervan;
  • mergplanten, die de bodem verrijken met organisch materiaal en kalium;
  • kruisbloemige planten, die de zuurgraad van de grond verhogen en bijdragen aan de structuur ervan;
  • bedek gewassen, die de bodemtextuur verbeteren en andere gewassen beschermen.
Lees ook  Hoe zaailingen tegen slakken beschermen? 3 eenvoudige en natuurlijke oplossingen!

Sommige van deze planten kunnen worden gebruikt om onkruid en insectenplagen te bestrijden. Ze bieden ook onderdak aan kleine dieren. Verder zijn er gemengde groenbemesters waarin meerdere varianten voorkomen.

Het gebruik van groenbemesters is een zeer nuttige praktijk om uw bodem te verrijken. Het is een economische en natuurlijke methode om de voedingsstoffen te vinden die het nodig heeft. Het principe van groenbemesters is het kweken van planten die in staat zijn stikstof uit de lucht vast te leggen en in de bodem te integreren, waardoor de bodem verrijkt kan worden zonder gebruik van chemicaliën.

Het is belangrijk om de juiste plant te kiezen op basis van het bodemtype en de klimatologische omstandigheden. Het is ook belangrijk om de vruchtwisseling zorgvuldig te plannen om monocultuur te voorkomen en een goed stikstofniveau in de bodem te behouden.

Lees ook  Hoe isoleer je je woning effectief?

In alle gevallen moet u er altijd aan denken om de grond goed los te maken voordat u groenbemesters plant. Eenmaal geplant, is het raadzaam om de grond rond de planten te schoffelen om een ​​goede beluchting te garanderen en de wortelpenetratie te bevorderen. Als de planten goed geworteld zijn, moeten ze regelmatig worden bewaterd om een ​​optimale groei te garanderen.

Daarnaast is het tijdens de vegetatieve periode belangrijk om regelmatig organische en/of minerale meststoffen toe te passen om een ​​goede ontwikkeling van de gewassen te garanderen. Ten slotte worden de planten, zodra ze volledig volwassen zijn, geknipt en in de grond verwerkt, waardoor het land kan worden verrijkt met organische voedingsstoffen.

Het is belangrijk om begrijp het nut ervan groenbemesters voor het onderhoud en de groei van uw tuin. Deze meststoffen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook voor extra voedingsstoffen die zeer nuttig zijn voor een optimale plantengroei. Met de hier gepresenteerde tuintips haalt u het maximale uit uw groenbemesters.

Related post