Wat te doen in december in de moestuin?

In december, de tuinier hobbyisten kunnen een welkome onderbreking tussen de tuinseizoenen verwachten.

Ter voorbereiding moeten er echter nog enkele taken worden uitgevoerd de moestuin voor het volgende seizoen.

In dit artikel bespreken we de verschillende dingen die je in december kunt doen om je moestuin te onderhouden en je voor te bereiden op een seizoen vol tuinieren productief.

Bereid de grond voor op wintergewassen

Wanneer de winter in aantocht is, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden op een goede oogst. De bodem moet immers verrijkt worden zodat de wintergewassen daar kunnen gedijen. Een goede manier om de bodem te verrijken is door te bemesten met organische stof zoals stro, compost of mest.

Het is ook belangrijk om de grond te bewerken en te beluchten, omdat hierdoor de wortels van de planten goed kunnen wortelen.

Anderszins, het is noodzakelijk om regelmatig te graven en te wieden omdat het de verspreiding van onkruid helpt beperken en de toegang tot zuurstof en water vergemakkelijkt. Een ander belangrijk aspect is water geven, omdat voldoende vochtige grond vruchtbaarder zal zijn voor wintergewassen.

Lees ook  Hoe oogst en bewaar je pompoenen?

Voorkom ziekten en parasieten

DE ziekten en de parasieten zijn veel voorkomende bedreigingen voor de moestuin. Om te voorkomen dat ze uw gewassen aantasten, moet u preventieve maatregelen nemen voordat er zelfs maar problemen optreden.

U kunt beginnen door uw planten regelmatig te controleren en alle planten die er abnormaal uitzien onmiddellijk te verwijderen. In sommige gevallen kan preventieve behandeling noodzakelijk zijn.

Zo is het aan te raden om een ​​fungicide te gebruiken om bacteriële bodemrot te voorkomen. U kunt ook natuurlijke producten zoals vruchtwisseling, compost en mulchen gebruiken om uw gewassen tegen ongedierte te beschermen.

U moet er ook voor zorgen dat uw grond goed belucht en goed gedraineerd is om de aanwezigheid van ziekten en plagen tot een minimum te beperken. Onkruid moet ook snel worden bestreden, omdat bekend is dat het schadelijke insecten herbergt en de verspreiding van ziekten bevordert.

Ten slotte is het belangrijk om uw tuin schoon te houden door dode bladeren en geïnfecteerde planten te verwijderen om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Lees ook  Kerstbomen: de meest resistente variëteiten om uit te kiezen om er tot 2024 van te genieten

Profiteer van late oogsten

Late oogsten zijn erg populair omdat ze het productieseizoen verlengen en een verscheidenheid aan groenten opleveren tot de winter aanbreekt. Om van deze oogsten te kunnen profiteren, is het noodzakelijk enkele voorbereidingen te treffen om er het maximale uit te halen.

Groenten planten voor late oogsten is een stap die niet over het hoofd mag worden gezien. Sommige groenten zijn geschikter voor late planting, meestal tussen juli en augustus. Onder hen vinden we:

  • prei
  • rapen
  • wortels
  • spinazie
  • de bieten
  • spruitjes

Het is belangrijk om te controleren of de grond nog warm en vochtig is voordat u laat plant. Nadat de zaden zijn geplant, is het raadzaam om de groenten te beschermen tegen vorst en slecht weer door ze af te dekken met een zeildoek of mulch.

Maak de moestuin winterklaar

Tijdens de herfst is het belangrijk om je moestuin winterklaar te maken. Het is essentieel om verwijderen planten die niet zijn geoogst, evenals planten die ziek zijn of besmet zijn met insecten en ander ongedierte.

Lees ook  Hoe kies je de juiste natuurlijke kerstboom?

Het is ook belangrijk om ophalen dode bladeren en plantenresten die schadelijke parasieten kunnen herbergen en de verspreiding van ziekten kunnen bevorderen.

Dan is het noodzakelijk ventileren de bodem om de structuur en kwaliteit ervan te verbeteren. Ten slotte kan het toevoegen van mulch een goede bescherming bieden tegen de kou en voorkomen dat onkruid ontkiemt.

Tuinieren in december lijkt misschien een onmogelijke taak, meer Met de juiste tips en trucs kun je gemakkelijk genieten van je moestuin.

Door de bovenstaande tips te volgen, kunt u dat doen verbeteren de kwaliteit van uw gewassen en implementeren strategieën om uw planten te beschermen tegen koud en slecht weer. Neem in december de tijd om uw moestuin te verzorgen profiteren een goede oogst in de toekomst.

Related post