wat te planten, zaaien en doen in januari

In januaribegint de enthousiaste tuinman na te denken over het komende seizoen en zich af te vragen wat hij kan doen om te beginnen bereid uw tuin voor.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt planten, zaaien en doen om je tuin lenteklaar te maken.

In dit artikel geven we je tips over wat je in januari kunt planten, zaaien en in de tuin kunt doen om het meeste uit je groeiseizoen te halen. tuinieren !

Welke groenten planten in januari?

In januari zijn de te planten groenten voornamelijk wortelgroenten, kool en salades. Wortelgroenten zoals wortelen, rapen of zelfs pastinaak kunnen direct in de grond worden gezaaid.

Echterkunt u het land het beste eerst voorbereiden door de grond goed los te maken en organische mest toe te voegen. Kool moet in de volle grond worden gezaaid, in rijen die uit elkaar staan, net als salades die later worden geoogst dan andere groenten.

Rucola en spinazie moeten ook in januari worden gezaaid, zodra de grond voldoende is opgewarmd. Het is dan mogelijk om aan het begin van de lente enkele blaadjes te oogsten. Ook erwten en sperziebonen kunnen in deze periode worden gezaaid om later in het seizoen van de vruchten te profiteren.

Lees ook  Hoe bewaar je wortelgroenten in de herfst in een trommel?

Welke bloemen zaaien in januari?

Januari is de perfecte tijd om uw tuin klaar te maken voor de komende maanden. Zeug meerjarige of eenjarige planten om overvloedige en kleurrijke bloemen te verkrijgen. Daar gelaagdheid is een zeer praktische methode voor bereiden zaden vóór het planten.

Dit verkort de kiemtijd en versnelt de ontwikkeling van jonge scheuten. De bloemen bij zeug zijn talrijk: klaproos, kosmos, lobelia, balsem, enz. Ze passen gemakkelijk in uw tuin en trekken vlinders en bijen aan.

Plan wat meer tijd om voor de zaden die je hebt te zorgen gezaaid. Vergeet niet om ze regelmatig water te geven en indien nodig te beschermen tegen vorst. Zodra de zaailingen zijn gevormd, wacht je even voordat je ze plant, zodat je er de hele zomer van kunt genieten!

Welke tuinwerkzaamheden moet u doen in januari?

In januari slaapt de tuin nog, maar het is het ideale moment om aan de slag te gaan met de voorbereiding op de lente.

Lees ook  Waarom pistachenoten in bloempotten stoppen en hoe recyclen?

Het is inderdaad een goede zaak om van milde dagen te profiteren om enkele taken uit te voeren die nuttig zijn voor uw tuin en de planten. Zo ben jij klaar voor de zonnige dagen die komen gaan. Hier is een lijst met werkzaamheden die u in de maand januari kunt ondernemen:

  • Schoonmaken paden en bloembedden, om onkruid en dode bladeren te verwijderen;
  • Snee hagen en struiken;
  • Water jonge planten (ze moeten tijdens deze koude maand gehydrateerd worden);
  • Gedroogde pruim de takken van fruitbomen om vruchtvorming te bevorderen;
  • Repareren tuingereedschap, zoals de grasmaaier, die het afgelopen jaar beschadigd is geraakt;
  • Bereiden grond voor toekomstige aanplant;
  • Zeug eenjarigen voor volgende zomer;
  • Installateurof vervang een hek of poort.

Deze verschillende klussen zijn vrij eenvoudig uit te voeren en er zijn geen chemicaliën nodig. Ze zorgen er dan voor dat u uw land lenteklaar kunt maken en een prachtige, goed onderhouden bloementuin kunt krijgen.

Januari is een belangrijke tijd om uw tuin te beschermen tegen temperatuurschommelingen gel. Het is daarom belangrijk om uw tuin in januari gereed te maken om er zeker van te zijn dat deze goed is overleving. Je moet er eerst voor zorgen dat al je planten goed zijn bedektvooral degenen die gevoelig zijn voor kou.

Lees ook  Zo zorg je ervoor dat onkruid nooit meer teruggroeit!

Probeer vervolgens de grond goed water te geven, zodat deze niet te droog is. Zodra dit is gebeurd, kunt u dat doen regelen de coolste plekken om je planten te beschermen en ervoor te zorgen dat ze tochtvrij blijven.

Ook kun je afdekmateriaal toevoegen aan vorstgevoelige groenten, zoals sla, prei of wortelen. Ten slotte moet u in januari ook uw tuin inspecteren en controleren of alle planten gezond zijn.

In januari kan dat planter, zeug enz veel dingen doen in de tuin. Bij slecht weer geeft u de voorkeur aan activiteiten binnenshuis, zoals het plannen van komende aanplantingen.

Zo ben je klaar voor het voorjaar en staan ​​je planten sterker. Vergeet niet dat onderhoudsregels essentieel zijn om het hele jaar door een prachtige tuin te hebben!

Related post