Water in oktober: wanneer, hoe, hoeveel?

In oktober kan het weer onvoorspelbaar zijn. Leer hoe u uw tuin op de juiste manier water kunt geven om hem gezond te houden. Volg onze tips en adviezen voor een optimale watergift!

Het is oktober en het is tijd om na te denken over het besproeien van uw tuin . Of u nu een kleine of grote tuin heeft, het is belangrijk om deze goed water te geven, zodat deze gezond en bloeiend is. In dit artikel geven wij u tips om uw tuin in oktober goed te bewateren. U leert hoe u de juiste watergift kiest en wat de beste tijden zijn om water te geven. Volg ons advies en uw tuin is klaar voor de winter!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Henny Nijland (@hennesgekleurd)

Wanneer water geven in oktober?

In oktober koelt het weer af en regent het vaker. Het is echter belangrijk om de planten water te blijven geven om de hoge verdamping te compenseren en hun waterreserves op peil te houden. De frequentie van bewateren is afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden. Bij extreme hitte of aanhoudende droogte is het raadzaam om de planten regelmatig iedere twee weken water te geven. Aan de andere kant, als het weer vochtiger is, kan het nodig zijn om de frequentie van water geven terug te brengen tot één keer per maand. De geregistreerde temperaturen en regenval zijn essentiële informatie voor het bepalen van de ideale tijd om in oktober water te geven.

Hoe water geven in oktober?

Met het begin van de herfst en de komst van het eerste koude weer wordt het water geven van de planten een handeling om rekening mee te houden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u in oktober water moet geven . Allereerst is het raadzaam om de frequentie en de hoeveelheid water aan te passen aan het weer: geef vaker water op warme dagen en minder bij regen. Geef dan de voorkeur aan water geven op het oppervlak van de grond in plaats van druppelen, omdat vocht nodig is voor de wortels. Vermijd ook ’s avonds water geven, omdat een te hoge luchtvochtigheid schimmelziekten kan veroorzaken. Vergeet ten slotte niet dat planten in oktober kwetsbaar zijn en dat te veel water geven schadelijk kan zijn. U kunt ook kiezen voor mulchen om bodemvocht te behouden.

Lees ook  Sorteer je garderobe: hoe doe je dat?

Hoeveel water moet je water geven in oktober?

Bij het besproeien in oktober is het belangrijk om te weten hoeveel water u aan uw tuin moet toevoegen. Te veel water kan inderdaad schadelijk zijn voor planten en wortels. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je diep water geeft en niet te vaak, zodat ze de tijd krijgen om wortel te schieten. Het is daarom het beste om met kleine doses te werk te gaan, gespreid over de tijd. Er zijn handleidingen te vinden die informatie geven over hoeveel water elke plant nodig heeft. Over het algemeen moeten planten in potten vaker water krijgen dan planten in de volle grond. Het zal daarom noodzakelijk zijn om het watervolume aan te passen aan de specifieke kenmerken van de planten. De benodigde hoeveelheid water hangt ook af van de eigenschappen van de bodem: zware kleigrond houdt meer vocht vast dan lichte zandgrond, maar ook van het klimaat en de plantensoort. Voor een goede inschatting vindt u hier een niet-uitputtende lijst van de belangrijkste richtlijnen die u moet volgen:

  • Groene planten: tussen de 5 en 10 liter per vierkante meter.
  • Fruitbomen: tussen de 10 en 20 liter per vierkante meter.
  • Rozen: tussen de 5 en 10 liter per plant.
  • Potplanten: tussen de 2 en 5 liter per pot.
Lees ook  3 tips om kamerplanten tegen de kou te beschermen

Het is echter belangrijk op te merken dat het niet voldoende is om te weten hoeveel water er nodig is om uw tuin goed te onderhouden. Je moet ook letten op de kwaliteit van het water dat je gebruikt om je planten water te geven: het gebruik van kalkvrij water wordt aanbevolen.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het water geven in oktober?

Oktober is een cruciale maand tussen lente en herfst, wanneer de hitte gematigder wordt. Dit is de reden waarom bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het bewateren van planten om schade te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om de waterbehoeften van verschillende planten te respecteren, anders loop je het risico ze te verdrinken. Dan is het raadzaam om het weer te controleren voordat u water geeft, omdat één regenbui voldoende kan zijn om de grond van al het water te voorzien dat hij nodig heeft. Bovendien is het weer deze maand zeer wisselvallig en kan het daardoor voorkomen dat sommige planten meerdere keren per week water nodig hebben. Het is noodzakelijk om gericht water te geven om te voorkomen dat water wordt verspild en verdampt. Ten slotte is de beste tijd om water te geven ’s avonds of heel vroeg in de ochtend, zodat de planten de tijd hebben om het op te nemen voordat de hitte terugkeert. In oktober is het belangrijk om uw tuin water te geven , zodat deze gezond de winter doorkomt. Het is belangrijk om dit op een intelligente manier te doen, gebaseerd op de behoeften van je planten en de weersomstandigheden. Door bovenstaande tips op te volgen, kunt u uw tuin het hele jaar door goed onderhouden en in topvorm houden.

Lees ook  Zo geef je je planten goed water in september!

Related post